torstai 31. heinäkuuta 2014

Fiiliksiä imetyksestä


Tällä kertaa jännitin kovasti imetyksen onnistumista. Viimeksi alku takkuili todenteolla, kun rintatulehdus iski päälle pahimmalla mahdollisella voimalla Laurin ollessa ihan pieni alle kaksiviikkoinen. Tuntui kamalalta, kun ei kyennyt imettämään omaa vauvaa. Kivun ja huonon vointini lisäksi antibioottikuurini aiheutti Laurille vatsavaivoja, joita raukka itki aamusta iltaan. Laurin imetystaipaleesta voi lukea täällä.

Pelkäsin tulehdusta kovasti tälläkin kertaa, mutta viime kerrasta viisaampana olen taistellut alusta pitäen sitä ennaltaehkäisten. Odotin innolla jo etukäteen ensi-imetystä vauvan syntymän jälkeen. Laurin syntyessä kätilö opasti pikaisesti imetyksen perusteet ja näytti kuinka vauvan saa imemään oikealla otteella. Silloin luulin Laurin imeneen jo salissa hienosti kuten kätilö kehui, mutta jälkikäteen ajateltuna kunhan lupsutteli vähän tissinpäätä. Tällä kertaa vauva imi mielestäni ensi-imuiksi aika hyvin jo salissa.

Imetyskipu - tälläkin kertaa sanoinkuvaamattoman hirveää vauvan ensimmäisten imujen aikana. Se alkoi pikkuhiljaa ensimmäisten parin päivän aikana ja jatkuu edelleen. Kipu on ehtinyt kullata muistot synnytyskivuista taas täysin... Vähän tosin alkaa olla jo helpottamaan päin (kop kop!). Toivon kivun lakkaavan pian kokonaan. Rinnanpäät olivat myös alkuun rikki ja imuotteessakin oli parantamisen varaa. Ahkeralla bepanthen-lanolin-voitelulla onnistuin kuitenkin rauhoittamaan rinnanpäiden tilanteen. Lisäksi käytän aikaa vauvan asetteluun hyvän imuotteen varmistamiseksi.

Tällä kertaa tarjosin rintaa ensimmäisinä päivinä herkästi ja tiheästi, ja maito nousikin nopeasti jo kolmantena päivänä synnytyksestä. Tiheällä imettämisellä olen välttynyt myös maidon pakkautumiselta. Lisämaitoja vauva ei ole tarvinnut ollenkaan Lauri oli vastasyntyneenä mielestäni paljon itkuisempi ja tyytymättömämpi kuin pikkuveljensä, liekö johtunut juuri imetyksestä väärine imuotteineen ja tulehduksineen. Vauvan syöttöväli vaihtelee tällä hetkellä päivisin tunnista neljään tuntiin, väleissä vauva nukkuu tai on hereillä maailmaa ihmetellen tyytyväisenä. Olen yllättynyt, miten näin pieni voi viihtyä kehdossa hereillä tyytyväisenä itsekseen! Ei tullut Laurilla kuuloonkaan ilman kunnon maitotujausta pullosta. Tämä todistaa ilmeisestikin vain sen, että vauva ihan tosissaan saa vatsansa täyteen äidinmaidosta. Minun maidostani, voiko tämä olla tottakaan! Tuntuu niin hämmentävältä ja ennen kaikkea helpottavalta.

Yöt ovat meillä olleet tähän mennessä yhtä unelmaa. Pari ensimmäistä yötä kotona oli vielä vauvan osalta tiheämmillä syötöillä ja hän olisi tykännyt olla hereillä ja katsella maailmaa. Nyt ollaan jo varmaan viikon verran ainakin menty kahdella yösyötöllä, joista ensimäinen on kolmen-neljän välillä ja toinen aamulla kuuden-seitsemän välillä. "Yöunille" vauva käy tosin vasta 22-23 aikoja, koska en ole malttanut viedä vauvaa yläkertaan yksin nukkumaan aikaisemmin ja alakerrassa hän nukkuu selkeästi rauhattomammin. Iltaisin vauva viihtyy rinnalla selkeästi tiheämmin. Vauvan nälän ääni on erittäin vaativa karjuva itku, eikä sen tarkoitusperä jää kenellekään kuulijalle epäselväksi. 

Laurin kohdalla käytin pelkkiä kertakäyttöliivinsuojia, jotka olivat jälkeenpäin ajateltuna niin kauheita varsinkin arkojen rinnanpäiden kanssa.. Tällä kertaa olen käyttänyt kestosuojia. Kankaisten lisäksi hankin myös Theralinen silikoniset Mamma Padsit, jotka ovat aivan mainiot etenkin öisin! Pumppua, rintakumeja tai maidonkerääjiä en ole vielä käyttänyt. Tavoitteena on kyllä opettaa vauva jossain vaiheessa syömään myös tarpeen vaatiessa pullosta, joten pumpulle on varmasti käyttöä. Tällä kertaa hankin myös imetystyynyksi Doomoon Softy -tyynyn, johon olen aivan rakastunut!  

Nyt vain toivon että imetys jatkuu hyvin, ainakin alku on ollut lupaava. :) 3 kommenttia:

 1. Tsemppiä jatkoon! Imetystyyny on kyllä yksi parhaista keksinnöistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin :) koulutehtävätkin hoituu tarvittaessa kätevästi koneen äärellä vauvan samalla syödessä! :D

   Poista
 2. Tsemppiä imetykseen! Aivan ihana pikku tiitiäinen, tässähän tulee ihan kauhee vauvakuume itsellekin.. <3
  Ninnu

  VastaaPoista