tiistai 13. elokuuta 2013

Puolivuotisneuvola

P U O L I V U O T I A S ?!?!?!? 

Vastahan mä malttamattomana rv 41+0 odottelin supistuksien lomassa, koska synnytys kunnolla käynnistyisi? Mä en vaan kestä tätä, miten aika on mennyt näin nopeasti. Tää kesäkin oli vaan yks hujaus..? Virallisesti puoli vuotta tulee plakkariin ensi viikon torstaina.


Jokatapauksessa, mun pikkuvauvalla oli eilen puolivuotisneuvola, ja mitat näyttivät tältä:

Paino: 7650 g (7310 g)
Pituus: 68,6 cm (66,6 cm)
Päänympärys: 43,5 cm (42,3 cm)

"Lauri kasvaa ja kehittyy tasaista tahtia. Lattialla viihtyy, on kääntynyt vatsalleen jo aiemmin. Ääntelyä tulee paljon. Syö hyvin kaikkia soseita. Pikkuflunssa ollut."

Tällä kertaa neuvolassa oli meidän oma täti palannut takaisin lomalta töihin. Lauri hieman vierasti, mutta kun me Teemun kanssa seistiin siinä vieressä ja sai meitä tuijotella ja meille hymyillä niin reipastui hienosti! :) Suojeluheijasteet sivuille löytyvät jo istuma-asennossa. Vielä Lauri ei istu itse, mutta tuettuna jo hienosti ja varmaan pian jo itsekin! Vauvaheijasteita ei enää ole.

Mä nyt tähän samaan yhteyteen kirjoitan tämän hetken kehitystilanteen.

Motorinen kehitys: Oon viimepäivät kiinnittänyt erityistä huomiota siihen, kuinka Laurin vartalonhallinta on kehittynyt huimasti, ihan siis uuden taidon kun pikkuherra oppii, niin se kehittyy tosi nopeasti päivä päivältä! Lauri viihtyy lattialla todella hyvin, mutta ei osaa ryömiä. Pyörii vatsallaan ollessa ympäri, ja kääntyilee puolelta toiselle. Konttausasentoon ollaan nousemassa pikkuhiljaa, pari kertaa Lauri on jo melkein päässyt. Lentsikkaa lennetään edelleen. Leluilla leikkii vatsallaan ja hakkaa lattiaa, koirien touhuja on kiva katsella ja niille naureskella ja kiljahdella. Lattialla selälleen maatessa Lauri harrastaa ''siltaa'' eli päällä kannattelee itseään selkä kaarella rintakehä korkealla, pienestä pitäen lattialla ollessa sitä on tehnyt jonkin verran, nyt kun lihakset kehittyneet, tekee paljon enemmän jo. Aluksi huolestuin, sillä tuo "opistotonustaipumus" voi olla ylijäntevyyttä joka voi tarvita fysioterapiaa. Mutta koska Lauri ei tee sitä koko ajan, eikä jäykistele muuten, neuvolatäti ja minäkin kyllä olen sitä mieltä, että se on vaan Laurista kivaa ja riemukasta. Tässä asennossa Lauri myös liikkuu jaloilla potkimalla. Ja muutenkin tekee sitä oikeastaan vain innoissaan ja hyvällä tuulella ollessaan, väsyneenä ei niinkään. Seisottaessa Lauri seisoo jo tukevasti, makaronijalka on mennyttä elämää! 

Syöttötuolissa istutaan todella hienosti! Sylissä istuu myös jämäkästi. Sormilla osataan hyvin ottaa ruokaa käteen, pyöritellä, vaihtaa kädestä toiseen ja laittaa oikein päin suuhun. Tutin jos Laurille antaa käteen, suuhun se osataan jo laittaa pienen pyörittelyn ja ihmettelyn jälkeen oikein päin! Käsien liikkeet ei ole enää niin hallitsemattomia kuin aiemmin. 

Päiväunet meillä nukutaan vauvantahtisesti, mä en nukuttamalla enää nukuta Lauria tiettyyn kellonaikaan, jos ei sitä väsytä, paitsi sitten jos käy totaalisesti ylikierroksilla. Eli jos Lauri vaikuttaa väsyneeltä, vien sen pinnasänkyyn ja se käy nukkumaan ja jos ei nukuta niin ei nukuta, musta on kamalaa taistella toisen kanssa ja "laittaa toinen nukkumaan klo 15 koska se on joka päivä käynyt silloin kolmelta nukkumaan ". Lauri nukkuu päivässä 3-4 päiväunet. Aamu-unet klo 8-11 välillä, kestoltaan puolesta tunnista puoleentoista yleensä, päivällä nukkuu tunnista kahteen pitemmät unet. Iltapäivällä nukkuu välillä yhdet päiväunet ja iltaunet on yleensä klo 17-19 välillä ja kestää noin tunnin. Joskus iltaunet venähtää, ja pitää herätellä syömään puuroa sitten. Päiväunista on vaikea kertoa enempään, koska ne tosiaan vaihtelee päivittäin tosi paljon kestoiltaan ja ajankohdaltaan. Mutta päivässä on vähintään ne kolmet päiväunet kuitenkin nyt ollut. Kaikki päiväunet nukkuu pinniksessä, paitsi jos ollaan vaunulla tai autolla liikenteessä niin silloin vaunuissa tai turviksessa.


Yöunille Lauri käy klo 20-21 välillä. Meidän ei tarvitse nukuttaa Lauria, vaan kyllä siitä huomaa sitten kun väsyttää ja yöunille on käytävä. Ensimmäinen herätys viiden aikoihin, ja yleensä vielä unia jatketaan seitsemän pintaan. Lauri ei enää syö yöllä. 

Ruokailu:
Aamupuuro (kaurapuuro) hedelmäsoseella klo 7-8 
Maitoa
Lounas klo 11-12, liha/kana/kala-kasvissosetta + vesi
Maitoa
Päivällinen klo 16 kieppeillä liha/kana/kala-kasvissosetta, + vesi
Maitoa
Iltapuuro (mannapuuro tai riisipuuro) hedelmäsoseella noin klo 19
Maitoa 
Velliä max 150ml nukkumaanmennessä

Meillä siis syödään jo todella tasaiseen tahtiin ja säännöllisesti kiinteitä! Vielä aion ottaa tuonne lounaan ja päivällisen väliin jossain vaiheessa vielä välipalahedelmäsoseen tai vastaavan, kunhan annoskoot vähän kasvavat. Annoskoot ovat vielä aika pieniä, vajaa pieni pilttipurkillinen. Teen ruokasoseet itse, paitsi maistelut kaupan soseilla. Lauri juo vettä nokkamukista ruokailujen yhteydessä. Lauri myös sormiruokailee, maissinaksuja vetelee kaksin käsin. Nyt olen antanut myös kurkkua ja Lauri tykkää!

Vuorovaikutustaidot: Lauri ei enää itke turhasta, enemmänkin vain kiukuttelee ja äkisee. Mutta jos itkee, niin iltapainoitteisesti. Ja yöllä joskus herää itkemään.  Kovasti osaa jo komentaa, väsyneenä on turha edes yrittää antaa muuta ruokaa kuin maitoa. Osaa ilmaista jo tunteita voimakkaasti, iloa, surua, hämmennystä ja pelkoakin. Iloa ja riemua on päivät pullollaan. Hämmennystä ja pelkoakin jo nähty vierastamisen yhteydessä sekä jos kovia ääniä kuuluu, esimerkiksi eilen koirat alkoivat haukkua yllättäen ja Lauri tätä säikähti ja itkuhan siitä tuli. Itku tulee myös jos tulee pipi. Tyhmä äiti työnsi kerran syöttötuolin pöydän alle niin, että Laurin sormet jäivät väliin, tyhmä äiti! Ilmeikkäästi myös ilmaisee nuo tunteensa. Lauri jokeltaa tosi paljon omaa kieltään, päpäpäpäpä mamamama mämämämämä raikaa ja sitten nyt ihan viikon sisään on alkanut tulla voimakkaasti ihan sitä sellaista leluille juttelua. Se on huvittavaa kun sieltä bongaa ihan "oikeilta" kuulostavia sanoja, kuten äiti tai vauva.

Muuta: Vaatekoko pääasiassa 68, housuissa myös 62 ja muutama pienempi body vielä käytössä. koko 74 otetaan varmaan pian käyttöön kun ei se bodyissa se pituus ole niin nuukaa! Vaippakokona päivisin 3 ja öisin imukyvyltään parempi 4! :)

Minäkö kohta puolivuotias ? 


Nämä yksityiskohtaiset kehityskertomukset on varmaan puuduttavaa luettavaa, mutta mä kirjoitan nämä ihan itseänikin varten ylös. Mun pikku-Lauri on kohta puolivuotias <3

2 kommenttia:

  1. kiva postaus! tuli ihan fiilisteltyä mukana ja muisteltua omaa poikaa 6kkn iässä. aika lentää! nauti! teillä on vielä vauvaikää jäljellä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :) aika tosissaan lentää! Lauri on mun vauva vielä ainakin seuraavat 17 vuotta!

      Poista