sunnuntai 18. elokuuta 2013

Massablogi

Täältä löytyy satoja samantyylisiä, nimenomaan nuorien äitien kirjoittamia blogeja, jotka ovat sisällöltäänkin samankaltaisia. Myös ei-niin-nuorien (lue: ikinuorien) äitien blogeja löytyy, ja tuovat blogimaailmaan oman näkökulmansa lapsi- ja perhe-elämään.

Neuvolakuulumisia, kehityskertomuksia, synnytyskertomuksia, raskausjuttuja, mielipidetekstejä, kirppistelyä, aleshoppailuja, vauvan/lastenvaatefriikkeyttä, tekotaiteellisia järkkärikuvia, sisustushömpötyksiä, reseptejä, pikkukakkosenodotuksia, kilpailuja, haasteita, yhteistöitä eri puljujen kanssa, haaveiluja ja tietty ihan perinteistä vauva-arkea; meidän pikkupetteri sormiruokailee, pikkupetterin kanssa piknikillä, pikkupetterin päiväunet, pikkupetterin pottaseikkailut osa 57, pikkupetteri ryömii... unohtamatta blogiäidin omia lifestylepostauksia; äiti käy ripsihuollossa, äiti vaihtaa viihteelle,  äidin uudet kuteet, äidin uudet hiukset, äiti treenaa, äiti opiskelee...  

Näistä koostuu pitkälti minun lukemani blogimaailma. Ja jokainen blogi on omalla tavallaan kirjoittajansa näköinen, joka tekee siitä ainutlaatuisen.

Mutta faktahan on siis se, että nämä asiat kiinnostavat. Nämä asiat yhdistävät. Itse tykkään lukea juuri edellämainittuja juttuja, pystyn samaistumaan niihin, saan niistä vertaistukea ja inspiraatiota. Jostain facebookin surullisen kuuluisasta äitiryhmästä luin, kuinka joku kirjoitti tämäntyylisten blogien olevan kuolettavan tylsiä. Jos blogi on mielestäsi tylsä, älä sitten lue, kukaan ei pakota. Äitibloggaajat ovat aikamoista massaa, mutta jokainen kuitenkin omalla tavallaan yksilöitä. Kyllähän tässä selkeästi on ilmassa vähän sellaista keskinäistä tahatonta kilpailua, että kenellä/kenen lapsella on merkkivaatteet ja tarvikkeet, kuka asuu kaksiossa ja kuka kolmiossa. Mutta samalla tää on vähän niinkun ryhmäterapiaa

Minähän kirjoitan keltanokkabloggarina juuri näistä samoista asioista, kuin kaikki muutkin, sillä se on helppoa ja saat tavallaan hyväksyntää muilta. Uskon, että monet aloittelevat bloggarit ottavat ensin mallia (tiedostamattakin) muilta kokeneemmilta pidempään kirjoittaneilta bloggareilta niin kirjoitustyylissä kuin sisällössäkin, riippuen tietty blogin teemasta. Ja tähän johtopäätökseen päädyin ihan vain analysoimalla ketäs muutakaan kuin itseäni. Olen huomannut, että vasta nyt monen kuukauden kirjoittelun ja pohtimisen jälkeen, olen alkanut vasta pikkuhiljaa muotoutumaan omanlaisekseni bloggariksi. Kirjoitan edelleenkin pääasiassa itseäni varten, onhan se kuitenkin mukavaa, että kiinnostuneita lukijoitakin löytyy. 

Ja siksi tykkäänkin tästä bloggailusta, kun periaatteessa et tarvitse yhtään lukijaa voidaksesi vuodattaa ja tallettaa ajatuksiasi ja elämäsi virstanpylväitä tänne. Sosiaalisessa mediassa en halua jakaa kaikkea, sillä esimekiksi facebookissakin tiedän ettei puoletkaan siellä olevista "kavereista" ole välttämättä kiinnostunut, jos jakaisin seinälläni päivittäisiä tekemisiäni alituiseen. Niin, ja ehkä pitäisi vähän karsia kaverilistojakin.. Täällä lukeminen on vapaaehtoisempaa, eikä kenenkään facebookin uutisseinä tahriinnu "tylsistä vauvajutuista". Blogeja kuitenkin luetaan tietoisesti, eikä ne hypi itsekseen kenenkään silmille. Tietenkin voisin linkittää blogini osoitteen facebookissa seinälleni ja "halukkaat" facebook-ystäväni voisivat tulla tänne lukemaan meidän elämästä, mutta siihen en ole vielä valmis, enkä tiedä olenko koskaan.

5 kommenttia:

 1. APUA tämä rähmäkäpälä poisti vahingossa yhden kommentin, anteeeksi!

  Aikaisempi fontti oli kamalaa suttua, ihan totta! Ärsyttää kun täällä ei oo mitään mulle iskevää fonttia, täytyisi paremmalla ajalla katsoa noita ja punnita, mikä olis parhain :)

  VastaaPoista
 2. Mammablogit on se juttu!! Tykkään lukea muiden arjesta ja lapsista :-) kiva kirjotus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo itseenkin kolahtaa juuri nämä! Olen lukenut mammablogja jo ennen kuin edes olin raskaana, mutta tietenkin nyt kun itse elää täysin samaa elämäntilannetta, lukee entistä enemmän! :)

   Poista
 3. Ennen mun suosikkeja oli teiniäitiblogit, mutta nykyään kolahtaa suhkoht oman ikästen blogit. Ja onhan se totta että melko samaa huttua kaikkien perus sisältö on, kirjoittajat vaa muokkaavat tahtomattaan jokaisesta omanlaisensa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oman ikäisten blogit iskee parhaiten kyllä :)

   Poista