perjantai 22. marraskuuta 2013

Yhdeksän kuukautta

Joulukorttikuva :)
Ysikuinen Lauri on edelleen rauhallinen ja kiltti poika. Viimeisin kuukausi on ollut kehityksen kannalta todella tapahtumarikas.


Motoriikka
Liikkuminen tapahtuu konttaamalla, ryömiminen on jäänyt melkolailla pois (joskus lyhyitä matkoja lelun luokse saattaa ryömiä tai muuten pelleillä/nujuta omiaan). Hallitsee istumisen jo täydellisesti, istuu jalat milloin missäkin asennossa (joskus polvillaankin) ja nousee istuma-asentoon ihan mistä asennosta tahansa. On nyt parin viikon sisällä alkanut nousta karkukäveluasentoon/kyykkyasentoon. Nousee kaikkea vasten seisoskelemaan ja kävelee myös tukea vasten. Seisomisasento on suora, harvoin on pylly pitkällään. Osaa tukeutua vain yhteen käteen tai rintakehään (heilutella molempia käsiään). Osaa kiivetä matalia portaita ja rakastaa sitä suunnattoman paljon. Käsistä pidellen kävelee.

Nukkuminen
Lauri nukkuu enää kahdet (joskus jopa yhdet) päiväunet päivässä vaunuissa tai omassa sängyssään. Unien pituus vaihtelee, mutta yleensä toiset ovat pidemmät. Yöunille Lauri on nyt viimeaikoina käynyt vasta yhdeksän maissa. Ensimmäinen herätys on aamulla seitsemän maissa ja annan tässä vaiheessa aamumaidon ja unet jatkuvat klo 8-9.... kelpaa minulle vallan mainiosti! Olen nyt ottanut Laurin aamumaidon yhteydessä mun viereen nukkumaan silloin kun Teemu on aamuvuorossa ja menee kuuteen töihin. 

Syöminen
Ruokailurytmi on ennallaan, viisi ateriaa päivässä + korviketta. Lähes kaikki ruoka kelpaa ja ollaan vähän jo maisteltu purkkiruokavalikoiman 1-vuotiaidenkin ruokia, kun alkaa jo kyllästyttämään samat maut. Pikkuhiljaa ollaan annettu myös samaa ruokaa kun itse syödään, ja hyvin kelpaa. Täytyy ottaa tavaksi! Puurosta on alkanut nyt vähän nirsoilemaan, kaurapuuro on otettu uudelleen kokeiluun (aikaisemmin itketytti yöllä ilmeisesti mahanpurujen takia). Öisin ei syödä ollenkaan.Vuorovaikutus
Lauri ymmärtää puhetta paljon enemmän kuin vieläkään edes käsitän. Lauri antaa tutin pois suusta pyydettäessä, tulee luokse (useinmiten) pyydettäessä ja ymmärtää mitä erilaisilla tavaroilla kuuluu tehdä. On myös alkanut ymmärtämään, että peilistä näkee oman kuvansa. Tajusin tuon tuttijutun vasta viimeviikolla ja ollaankin nyt ahkeasti puhuttu fiksuja Laurille ja opetettu esineiden nimiä. Lauri on hyvin kiinnostunut "missä x?" tyyppisestä leikistä, jossa opetellaan lampun, koiran, kellon ym. paikkoja. Mun mielestä tämä on aivan mahtavaa kun näkee kuinka oma pieni vauva alkaa ymmärtämään asioita.

Puhelee edelleen omaa kieltään, äitikieli on kausittaisesti kova juttu. Tarkoituksellisia sanoja ei ole bongattu.

Leikkii itsenäisesti leluilla, keskittyminen on parantunut huimasti. Kaivelee leluja laatikosta innokkaasti. Lelut tosin ovat vähän tylsiä, eivätkä kauaan jaksa innostaa, kaikki epälelut (kuten keittiövälineet) ovat kiinnostavampia. 

Muuta
Pottailu on jatkunut menestyksekkäästi. Kotona ollessa tarpeita saadaan pottaan lähes jokaisella käynnillä, positiivisena mukaan on tullut nyt tavaksi tullut pottaan kakkaaminen, jos vaan kotona satutaan kakka-aikaan olemaan.. Pottailu tapahtuu edelleen unien ja ruokailujen jälkeen. Kotona poissaollessa pottailu on tauolla, lukuunottamatta mummiloita, joissa on varustus kohdillaan.

Suusta löytyy neljä hammasta, kaksi ylhäällä ja kaksi alhaalla. Ne harjataan kerran päivässä.Vaatetta hamstrataan nyt koossa 80, jotten 74 senttiset jää yllätyksenä yhtäkkiä pieneksi. Tuttia syödään vain nukkumaanmennessä ja tarpeen vaatiessa, muulloin äiti pyytää tutin ja Lauri kiltisti antaa.

Pikkukakkosen Touhon Nimipäiväonnittelut ovat Laurin suuri suosikki, sitä kuunnellaan ja katsellaan youtubesta monta kertaa päivässä. Lauri on pienestä pitäen ollut kova telkkarin katsoja (toisaalta voi olla huonokin juttu?), kaikki musiikkipitoiset ohjelmat, lastenohjelmat ja mainokset ovat parhaita. Aamulla meillä laitetaan lastenohjelmat päälle, jos ne vielä herätessä ovat menossa, muuten telkkari on useinmiten päivisin kiinni.  

4 kommenttia:

 1. Apua!!! Meidän pikkuset on niiiin samanlaisia oikeesti! :D paitsi toi pottailu (mikä kyllä johtuu meidän vanhempien omasta laiskuudesta) kohta mutta kaikki muu melkeenpä kuulosti meidän Jasperilta :") ihana Lauri❤️ Kuinkahan meidän poitsut tulis juttuun kun tuntuu olevan niin samanlaisia?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! :D Lauri on kyllä todella rauhallista seuraa ja tähän mennessä kaikki muut samanikäiset vauvakaverit ovat olleet supervilkkaita Laurin rinnalla :) Olisi kyllä hauska nähdä mitä poitsut yhessä keksisi ;)

   Poista
 2. näin nämä kuvat ja heti täytyi lähteä hakemaan meillekin tuo lakki! Teillä on hieno joulukorttikuva, tästä inspiroituneena ehkä minäkin laitan mummoille kuvakortit... nyt kun on lakki ja kaikki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo minäkin ihan ensimmäistä kertaa ikinä laitan joulukortit menemään! :) kun kerran tollanen tonttupoikakin löyty kuvattavaksi ;D

   Poista