keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Pottailuraportti

Olen väläytellyt jo useammassakin postauksessa Laurin pottailusta. Ostettiin potta muistaakseni Laurin ollessa reilu puolivuotias. Potta on Baby Björnin Pottatuoli. Lauri ei alussa osannut istua edes lattialla vielä tukevasti ilman käsiinnojaamista, joten potallakin istuminen oli lähinnä löhöttämistä ja nojaamista selkänojaan. Istuimme potalla alkuun vain pari kertaa viikossa, leikittiin siinä lelulla tai katseltiin piirrettyjä. Tai no, todellisuudessa Lauri tutkiskeli ahkerasti haaravälejään. Halusin jo alusta pitäen, että Lauri "luo suhteen pottaan" jo varhain jotta negatiivisia tunteita siinä istumiseen tulisi mahdollisimman vähän. Lisäksi tuon ikäinen ei osaa vielä karata siitä. 

Baby Björn

Myös molemmissa mummoloissa on potta valmiina. Olimme lokakuun lopulla vanhempieni luona käymässä Laurin kanssa Teemun ollessa töissä. Jossain vaiheessa huomasin, että meillä ei ollut ainuttakaan vaippaa mukana hoitolaukussa. Onneksi nuo Liberon 4 ovat sen verta imukykyisiä ja sopivia Laurille, että niiden vaihtoväli on pitkä, joten en ottanut stressiä. Sitten ei kulunut aikaakaan kun tuttu lemahdus pöllähti Laurin viuhtoessa menemään lattialla. Jättimäiset kakkoset housussa. Mietittiin sitten äitini kanssa vaihtoehtoja ja lopulta tungettiin Laurille Liberon 1 vaippa, siis vastasyntyneen vaippa. Äitilläni on miniminitoyvillakoira, jolle vaipat on tarkoitettu tarvittaessa. Naurettiin ihan kippurassa, Lauri näytti niissä minivaipoissa aivan jättimäisen suurelta vauvalta. Pian vaipan laittamisen jälkeen Lauri alkoi väsymään ja kävi päiväunille pinnasänkyyn. Olimme jo äitini kanssa varautuneet vaihtamaa lakanat heräämisen yhteydessä. Lauri nukkui pari tuntia ja ensimmäisestä hihkaisusta kiiruhdin sängylle. Kuiva vaippa. Äkkiä potalle istumaan ja sinnehän lorahti sitten ihka ensimmäiset pissat ja vieläpä. Olin riemuissani ja kehuin Lauria. Seuraavan kerran istutin Laurin heti samana iltana kotona potalle ja pissat tulivat saman tien. Siitä päivästä lähtien ollaan pottailtu ahkerasti. 

Nykyään Lauri istuu potalla todella tukevasti ja potalle istuminen tarkottaa pissan tekemistä. Lauri tekee pissat lähestulkoon aina potalle laittaessa. Poikkeuksena on ne hetket, jolloin pissa on ehtinyt juuri tulla vaippaan, usein kuitenkin näissäkin tilanteissa käymme potalla hetken istumassa jos ollaan oltu jo matkalla ja Lauri selkeästi yrittää pissata vaikka mitään ei tulekaan. Pottailu tapahtuu aina unilta heräämisen sekä ruokailujen jälkeen, myös välissä käydään istumassa jos vaippa vaihdetaan. Mä olen aivan häkeltynyt, kuinka helposti ja hienosti Lauri onkaan ymmärtänyt pottailun tarkoituksen. Isotkin tarpeet tulevat yhä useammin pottaan! Nytkin kahden viikon sisällä on tullut monena päivänä. Ongelma pottaan pissaamisessa on edelleenkin se, että mikäli pissaa ei ohjaa pottaan, lentäisi se yli laitojen. Lauri on vielä sen  verta pienikokoinen, että vaikka istuma-asento potalla olisi kuinka jämäkkä, jää pissavärkki pakostikin reunan yläpuolelle. 

Lauri viihtyy potalla! Hampaat voi pestä samalla!

Tarkoitus ei ole vielä pitkään aikaan saada poikaa edes päiväkuivaksi, mutta mielestäni se, että osaa ja ymmärtää potan merkityksen, on iso juttu jatkon kannalta. Nyt kun ollaan otettu pottailu osaksi rutiineja, uskon sen jatkossakin olevan helppoa pitää osana päivän toimintoja. Faktahan on se, että Lauri on vielä pieni, eikä osaa vielä kertoa milloin on hätä. Lauri pissailee edelleen tiheästi, eikä mitenkään ole mahdollista saada kaikkia pissoja pottaan. Kun Lauri kasvaa isommaksi ja valmiuksia kuivaksi opetteluun löytyy, otetaan seuraava tavoite pottailun suhteen. Toistaiseksi näillä mennään. 

Mulla ei itselläni olisi käynyt pienimmässä mielessäkään aloittaa pottailua näin aikaisin (Lauri istui ensimmäisiä kertoja potalla siis 6-kuisena ja on nyt 8-kuinen), ellei äitini olisi kertonut aloittaneen meillä pottailun heti kun istuman ollaan opittu. Hän myös kertoi, että isommaksi kasvaessamme kuivaksi opettelu kävi helposti, kun pohjalla oli jo ymmärrystä ja kokemusta potalle tekemisestä. 

Oltiin viime viikonloppuna Teemun vanhemmilla Laurin kanssa käymässä, Teemun ollessa taas viikonlopputöissä. Siellä oli myös Teemun sisaruksia perheineen. Olin tavanomaisesti Laurin kanssa potalla ruuan jälkeen siellä, kun kuulin kuinka muut puhuivat "Minkäs ikäisenä teillä muuten opittiin potalle?" "Kolmevuotiaana." "No niin meilläkin..." Eihän Laurin tapauksessa ole kyse mistään potalle oppimisesta! Potalle oppiminen on meilläkin edessä sitten joskus kun sen aika on. 

Tästä voi saada varmaan sellaisen kuvan että me ollaan kauheita pottahitlereitä. :D Ei todellakaan olla, rennosti mennään. Jos me ollaan kylässä tai meillä ollaan kylässä, pottailu saattaa jäädä välistä. Ja jos ollaan kaupoilla tai muuten liikenteessä niin tietenkin jää. 

5 kommenttia:

 1. Sulle ois tunnustus mun blogissa! :)

  VastaaPoista
 2. Te aiheutatte meille paineita tän pottailun suhten ;) No ei, mä oon ollut superlaiska ja meillä ei olla käytetty pottaa vielä yhtään. Kiva että se teillä kuitenkin jo onnistuu noin hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kiirus oo ollenkaan, kyllä ne ennen koulun alkua oppii (toivottavasti)! Oon kuullut huhuja että tytöt on helpompia potalle.. :)

   Poista
 3. Vautsi vau Lauri! Meillä kanssa esikoinen teki kaksiviikkoisesta kaikki kakat pyttyyn ja usein pissatkin. Ja potalle puolivuotiaasta, kun en enää jaksanut pytyllä kannattaa. Sitten me muutettiin ja ilmeisesti stressi teki pienelle ummetuksen, ja ummetuksen myötä tuli kakkakammo ja pyttyyn ja pottaan kakkaaminen loppui. Tyttö oli silloin puolitoistavuotias. Päätin, että kaikki stressi poistetaan nyt vessareissuista ja sai ihan rauhassa tehdä vaippaan. Kokeiltiin pottaa muutamia kertoja ja vessassa se edelleen nökötti, mutta tyttö ei halunnut siihen istua, saati sitten mitään sinne tehdä. Sitten syntyi pikkusisko, enkä siinäkään kohtaa halunnut pottailua alkaa painostaa, kun toinen oli mustasukkainen, ikää silloin 2v. Päätin odottaa kevättä. Ja keväällä sitten 2v ja 8kk ikäisenä yhtenä päivänä vaan jätin vaipan laittamatta, vaikka tyttö ei potalle suostunutkaan. Yhdet pissat tuli lattialle ja sitten tyttö päätti, että nyt täytyy käydä potalla ja saman tien oli päiväkuiva, yökuiva ja kyläkuiva.

  Joten varsinaiseen potalle oppimiseen ei vauvavuoden vessareissuista ollut apua. Esikoinen kuitenkin selvästi halusi kakata ja pissata ilman vaippaa silloin vauvana, kärtysi kunnes vei pytylle. Minusta on hienoa, että vauvallekin tarjotaan vaihtoehtoa vaippaan asioimiselle.
  Liityin lukijaksi, terkkuja kotiäitikoulusta!
  http://kotiaitikoulu.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla teidän kokemus pottailuun liittyen! Olen kuullut monilta (esimerkiksi miehen veljenpoika), että loppujen lopuksi kuivaksi on opittu juuri tuolla teidän tekniikalla jättää vaippa vain kylmästi eräänä päivänä pois ja vahingon sattuessa isompi lapsi jo hokaakin että pottaanhan se on tehtävä, kertalaakista täysin kuivaksi.

   Tervetuloa lukijaksi! :)

   Poista