perjantai 20. syyskuuta 2013

Seitsemän kuukautta

Lauri täyttää sunnuntaina seitsemän kuukautta!

Kotivaakapunnitus näyttäisi painoksi 8,3-8,5 kiloa (viimeksi neuvolassa punnittuna 7650g) ja pituutta en kyllä osaa arvioida, voisko se olla joku 70-71 cm (viimeksi ollut 68,6cm)...? Tiedä sitten, mutta kasvanut on, se on varmaa!!Motorinen kehitys: Lauri liikkuu ryömimällä ja oppi alkuviikosta nousemaan suorille käsille konttausasentoon. Istumaan yrittää nousta satunnaisesti lattialla, sekä tukea vasten vetämällä. Selällään vetää edelleen itsensä kaarelle, pahimmillaan on kaarella pelkkä takaraivo ja jalat maassa, todella pelottavan näköinen asento. Aion ehdottomasti seuraavassa neuvolassa taas ottaa puheeksi, sillä meillä molempien puolelta sukulaisista löytyy neurologista ongelmataustaa. Edelleenkin silti vaikuttaa, että Lauri tekee sitä ihan silkasta ilosta ja "kivan taidon osaamisesta"... Eikä ole mikään pakkoliike, vaan tekee ihan omasta tahdostaan ja hauskaa näyttää olevan. Ja jos ei vedä kaarelle itseään, niin selällä ollessaan myös usein syö jalkojaan. Yhä harvemmin edes nykyisin oleskelee selällään vaan hyvin nopeasti kääntyy ja jatkaa matkaansa ryömien. Viihtyy hyvin edelleen itsekseen leikkien, eikä kauheasti vielä ole keksinyt karkailla. Digiboksi, x-boksi, johdot, pyykkitelineet, koirat ja sisällä olevat vaunut kiinnostavat ja vievät leluista voiton. Ihmisen kasvoihin on kiva tarttua kiinni. 

Istuu tuettuna hienosti ja hetkittäin myös omiin käsiin nojaten. Ei vielä istu ilman tukea selkä suorassa. Suojeluheijaste taakse on alkanut löytymään. Pinsettiote alkaa sormiruokaillessa ja leluja käsitellessä pikkuhiljaa löytymään, selkeästi enemmän oikeassa kädessä. 

Päiväunia Lauri nukkuu edelleen kotona ollessa useammat, yleensä vähintään kolmet. Nykyään nukkuu pinnasängyn lisäksi vaunuissa parvekkeella, jossa nyt viimepäivät onkin nukkunut kaikki päikkärinsä. Unille mennään kun vaikuttaa väsyneeltä ja itsekseen nukahtaa. Vierailla nukkuu huonosti päikkäreitä. 
Yöunille Lauri käy 20-21 välillä ja on herännyt nyt viimeisen viikon ajan aina ensimmäisen kerran huhuilemaan ja leikkimään viimeistään seitsemän maissa. 

Ruokailu: Kaikki ruoka on tähän mennessä maistunut, toiset paremmin ja toiset huonommin. Ehdotonta kieltäytymistä kuitenkaan ei ole vielä tullut vastaan. Ruoka-annosten koot ovat edelleen aika pieniä. Jos on jotain oikein herkkua Laurin mielestä, saattaa mennä koko pieni purkillinen. Useimmiten ei mene. Maitoa menee vähintään n. 600 ml/päivä, joskus enemmänkin. Lauri sormiruokailee joka ruokailun yhteydessä. Ruokailun yhteydessä juomat menee hörpyttämällä mukista. 

Vuorovaikutustaidot: Jokeltelemalla keskustelua, tavujen toistoa, omaa kieltä. Oman tahdon ilmaisu huutamalla ja voimistamalla sitä esimerkiksi hakkaamalla lattiaa. Ilmeet ovat monipuolistuneet. Uutena juttuna on nyt tullut kovat vierastuskohtaukset, joita on nyt tähän mennessä ollut vasta kolme. Lauri saattaa vierastaa ihmistä, jolle hymyili ja "jutteli" hetkeä aiemmin. Tulee hillitön itku, kyyneleet lentää ja lohduton nyyhkytys. Nealla leikkimässä. 

2 kommenttia:

  1. Toi kasvoihin tarttuminen.. Mä oon kohta ihan pahonpidelty ku Pihla saa päähänsä yhtäkkiä vaan rutistaa (kovaa, miten niillä on voimia niin paljon?) mua poskesta/silmästä/suusta, itku ei ollu tänää kaukana ku sain haavanki poskee :D Lauri menee kyllä näppärämmän näkösesti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo!! Siis meillä ihan sama!!! Me ollaan Teemun kanssa ihan ruvella Laurin naamakäsittelystä :DD ja toinen on kaula...

      Poista