keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Kolme kuukautta

Hupsista keikkaa, niinhän siinä kävi, että mitään en ole saanut aikaiseksi kirjoittaa. Ei sillä, etteikö kiinnostaisi tai ehtisi, vaan sillä, että ei yksinkertaisesti osaa aloittaa.

Tänään meidän rakas pieni Laurimme (ainiin, poikamme siis tosiaan sai nimenkin jo tässä välissä) täytti kolme kuukautta! Eilen oli neuvola, ja ajattelin nyt koota tähänastiset neuvolakäyntien kuulumiset syntymästä alkaen. 

Tosiaan, poikamme syntyi 22.2.2013 klo 03.12, mitat olivat 

Paino: 3610g
Pituus: 51cm
Päänympärys: 34


Sairaalasta kotiinlähtiessä 24.2.2013 paino oli 3462 g. Poika hieman kellersi kotiinlähtöpäivänä, ja bilirubiiniarvot mitattiin varmuuden vuoksi ennen kuin meidät laskettiin kotiin. Sinivalohoidolle ei lopulta löytynyt tarvetta, arvot olivat nippanappa normaalin puolella. Pääsimme kotiin, sairaalassa olimme siis synnytyksen jälkeen kaksi vuorokautta!

Ikää 2 vuorokautta
Ensimmäinen neuvolan kotikäynti oli 1.3.2013, jolloin äitiysneuvolan terveydenhoitaja punnitsi pojan ja paino oli 3830 g. Eli syntymäpaino saavutettu ja ylikin menty jo viikon vanhana! Keltaisuus oli voimistunut viikossa ja vauva muistutti jo simpsonia, mutta koska poika söi hyvin ja oli muutenkin virkeä ja normaalivointinen, ei syytä huoleen ollut. Hoitaja kehui poikaa todella jänteväksi ja aikavaksi ikäisekseen, katsekontakti löytyi jo parin päivän ikäisenä. 

Viikon vanhana

Lastenneuvolan kotikäynti oli 12.3.2013. Paino oli noussut hienosti ja oli 4160 g. Tässä vaiheessa imetyksen rinnalla oli aloitettu korvikkeen antaminen, sillä jouduin syömään antibioottikuurin rintatulehdukseen ja Laurin vatsa meni siitä sekaisin. Imetin kuitenkin parhaani mukaan, jotta maidontuotanto säilyisi. Edelleenkin poikaa kehuttiin jänteväksi ja katsekontakti oli syventynyt entisestään. HYMYT tulivat kuvioihin jo toisella elinviikolla, mutta eihän niitä voinut neuvolatädille näyttää. D-vitamiinit aloitettiin.  Pään kannattelu on myös ollut huikeaa jo tuolloin!
Sitten ensimmäinen virallinen neuvolakäynti neuvolan tiloissa oli 27.3, nimittäin 1 kk neuvola!

Paino: 4885 g
Pituus: 57 cm
Päänympärys: 38,5 cm

"Hyvin nousee paino ja kasvua tulee. Hymyä ja ääntelyä tulee myös. D-vitamiinia saa. Kasvoilla hormoninäppyä, muuten hyvä iho."

Kehitys: Hymyilee, juttelee (ääntelee, kujertelee, ''höhöttelee''), pään kannattelu. Kädet ja jalat heiluu villisti joka suuntaan, ei vielä yritä kääntyillä. Kädet avautuneet nyrkistä. 

n. 1kk

n.1kk

2 kk (7 vko) neuvola, samalla myös lääkärineuvola 15.4.2013.

Paino: 5430 g
Pituus: 58,5 cm
Päänympärys: 39,5 cm

''Hienosti kasvava poika. Hymyilee ja juttelee, seuraa katseella. Sydämessä hento sivuääni -> lähete lasten poliklinikalle, ei huolta. Keuhkot + vatsa ok. Iho siisti. Lonkat ja nivelet +/+. Xxxxheijaste +/+ (en saa selvää). Kallo normaali. Suu siisti. Kaikki kunnossa!"

Eli tosiaan tuolla käynnillä kuului se hento sivuääni, josta en ollut sen koommin edes huolissani. Sillä se sivuääni on ilmeisesti hyvin yleinen lapsilla, mutta koska se kuului iältään näin pieneltä vauvalta, täytyi asia tarkistaa ultralla. Meidän lastenneuvolan lääkäri täällä Orimattilassa on aivan ihana! 

Kehitys: Oman vartalon koskettelu, vaatteiden repiminen, kaikkeen tarttuminen. Kiljahtelu! Pyörii napansa ympäri ja kääntyilee kyljeltä toiselle taitavasti. Vatsallaan ei viihdy kovin pitkään, pyörähtää selälleen, pää kantaa hyvin!

7 viikkoinen
Kuvassa myös kaverini Jonnan ihana Eetu-poika! (pojilla ikäeroa melkein 5 kk!)

Ja nyt eilen 21.5. meillä oli sitten 3 kk neuvola! Otettiin rokotteet kaikki, ja itkettiin loppupäivä.. Kaksi annosta annoin särkylääkettäkin. Voi toista! 

Paino: 6205 g
Pituus: 64 cm
Päänympärys: 41 cm

"Lauri on tyytyväinen vauva. Rintamaito riittää pääasiassa, hieman korviketta lisänä. Iholla pientä ryhelmää, perusvoide auttaa. Ääntelee paljon kotona."

Huvittaa tuo merkintä, että kotona ääntelee paljon. Katsokaas kun on semmoinen uusi tuttavuus kuin vierastaminen, niin eihän vieraille tädeille (etenkään neuvolatädeille!) sanota mitään! Heti ku äitin naama vaihtui neuvolatädin naamaan, meni alahuuli mutruun, voi sitä näkyä! Lauri siis juttelee ja paljon,  kun alkuun päästään niin loppua ei tule. Nallet on parasta juttuseuraa, etenkin se oranssi elämä lapselle- nalle. Ja kiljahtelu on Laurista kivaa, kiljutaan ilosta, surusta, harmista, kaikesta! :)

Kehitys: Nyrkit ja lelut suussa! Leluihin tarttuu kun kovasti keskittyy, tosin pitää olla pehmeä lelu koska muuten tulee kuhmu päähän, sen verta on hallitsematonta käsien meininki! :D  Kääntymisyritykset kovalla mallilla, alahampaat pullottaa!

Tänään oli muuten vielä se lastentautien poliklinikkakäynti siitä sydämen sivuäänestä! Lastenlääkäri ultrasi sydämen ja totesi sen olevan täysin normaali ja terve sydän, eli se sivuääni on juurikin se yleinen, jonka pitäisi kouluikään mennessä kadota. Hieno juttu!

Tässä vielä tänään otettuja kuvia!
Mistähän sitä kirjoittaisi?

1 kommentti:

  1. Voi että mitä ilmeitä pikkusella, ihana :)

    *mun blogini http://aitinaomanlainen.blogspot.fi/

    VastaaPoista